A szavak ereje - az internetes indulatok és kezelése

Sokszor találkozom olyan emberekkel, akik olyan véleményektől szenvednek, amelyeket olyanoktól kaptak, akiket nem is ismernek, nemhogy fordítva. Ilyenkor szembesülök azzal, hogy a legdurvább sebeket a meggondolatlan, vagy rosszindulatú szavak ejtik.

Voltál már úgy, hogy a legfájóbb pontodon talált el egy ismeretlen? Gyakran előfordul. A legegyszerűbb dolog másokról véleményt alkotni, és azt meggondolatlanul kimondani. Ilyenkor nem az számít kinek mondjuk, csak mondjuk valamit, amivel elvehetjük a kedvét, vagy kikezdhetjük.
Ennek régi eredete van, úgy hívják, hogy pletyka. Ennek tovább burjánzott változata lett a mai internetes véleménynyilvánítás, amelyet teljesen mindegy, hogy ki kapja meg, csak az a célja, hogy célba találjon, azaz kötözködjünk és valamit írjunk, mindegy mit, csak valamit. Netán veszekedjünk. Nem mindig nevezném vitának, inkább veszekedésnek. Vannak erre specializálódott emberkék, akik minden helyzetben keresik a konfliktust és heccelik is a másikat, hogy mondjon már valamit, amibe ő újra beleköthet, vagy oda-oda szúrhasson neki majd valamit, amit a szívére vehet majd a másik.
 
Biztos belecsöppentél már ilyen helyzetbe, és találkoztál ezzel a típussal. 
Nehezen kezelhető helyzet, mivel erre nincs senki igazán felkészülve. 
Főleg, ha már így is volt elég bajod, ezek még hozzá is tesznek.

Régen könnyebb volt valakivel úgy megoldani egy konfliktust, hogy szemtől-szemben állva lerendeztük az illetőt, jobb esetben nem tettlegességig fajulva, - de megmondtuk egymásnak a magunkét. Azt kaptad, amit vártál, hiszen aki a szájára vett, ismerted, vagy hallottad milyen. Túl nagy meglepetések nem vártak Rád. 
Ha a hátad mögött beszéltek ki, akkor is könnyű volt elkapni a forrást, és ha igazán bosszússá váltunk, megkerestük, majd elkergettük anyucihoz úgy, hogy már a végén az illető édesanyja is úgy csuklott, hogy már hazavárta porontyát.

Most mi van? Szinte mondhatjuk, egyik-napról a másikra kaptunk internetet és ez teljesen befészkelte magát a mindennapjainkba. Függünk tőle, mármint azok, akik még nem menekültek el a társadalomból. Ha egy hétig nem lenne már sokaknak elvonási tünetei lennének.  Ez még nem volt baj. A baj ott kezdődött, hogy amikor felfedeztük, mások is felfedezték mire lehet jó, és ebből lett egy katasztrófa. Miért hívom annak? 
Ki tanította meg ezt a fajta "életmódot"  a mai társadalomnak? Milyen súlya van a szavaknak? Milyen veszélyei vannak? Hogyan kezeljük az itteni vitás helyzeteket?
Senki....


Azt megkaptuk mi mindenre lehet jó, meg mit csinálhatsz rajta, de használati utasítást senki nem kapott, azt adta az élet, de milyen pofonokkal... Lehetne mesélni igaz? Kell is. Miért?

Mint már mondtam a szavak súlyosak. Mivel szeretünk írni, teljesen mindegy hová - nézd meg a falakat egy városban... csak üres felület legyen - így az interneten is szóban kommunikálunk, csak azok a szavak írottak, megmaradnak valamilyen formában, visszaolvashatod, mint egy naplót és ez veszélyes.


A napló veszélyes. Ha vannak gondolataid, amik szinte felőrölnek és leírod, azt egyszer vissza is olvasod, ha nem te, megteszi más - és ennek veszélye, hogy elfelejtesz felejteni. Azok a szavak és mondatok is felkavaróak, amiket mások írnak nekünk, de ha mi magunk írunk dolgokat, az már személyes, és mindenkire saját maga hat a legjobban.

Az internet számos ilyen kis naplóból áll. Véleményhadjáratból. Mindenkinek megvan a sajátja és mondja is, miért ne tenné, a gond ott kezdődik, hogy nem gondolják végig. Így nekünk kell gondolkoznunk mások helyett. A változást magadban kell beindítanod.

 Ahhoz, hogy úgy tudj élni az interneten, ahogyan neked jól esik le kell fektetned néhány aranyszabályt - úgy is kell gondolnod, különben nem jutunk egyről a kettőre -, és ha ezt tudatosítottuk úgy használni az internetet. Mert kinek jó az, ha valami fáj? Hát tegyünk érte, hogy ne fájjon. Segítünk egymásnak? Ha te segítesz önmagadon, akkor mást már te nem fogsz bántani, mert tudod, milyen ereje van a gondolataidnak, pláne, ha az már csak nem gondolat. Mivel én már használom, és ha te is kialakítod magadnak már ketten vagyunk. Lehetünk sokkal többen is!

Aranyszabályok!
1. Nem veszem komolyan! Más szemszögből kezdem nézni!

Sok ember mond sok félét. A vita elől nem kell menekülni. 
Serkenti az agyműködést és sok pozitív gondolatot ébreszt egy parázs vita, ami tényleg a téma kitárgyalását taglalja és nem személyeskedésről szól. Keresheted is az ilyet. Nagyon tanulságos. 

Viszont ha csak beléd kötnek és még nem is arra irányulva amit mondtál,akkor emlékezz vissza ezekre.  
Szemezgetek egyet-kettőt a kimeríthetetlen "okos" hozzászólások közül :
 "te hülye vagy" - többnyire indulatból fakadó kifejezés arra, hogy lezárjanak egy számukra már nem kívánatos eszmecserét 

"nem értesz hozzá" - sokszor az sem, aki csinálja vagy tanítja - külső szemlélő többet lát, és az az igazán érdekes, ha valaki hozzá tud szólni és nem szakmabeli, na meg ha okosat. Indulatot válthat ki és akkor szokták alkalmazni, nehogy már te jól érezd magad, ha már megaláztál azzal, hogy te jobban tudod én meg tanultam.

"húzz innen" - valakinek nem vagy szimpatikus, vagy felismerte benned, hogy valamiben jobb vagy mint ő, ha ilyen indulatos megnyilvánulás keletkezik, az mindig valamilyen érzelemből fakad, hiszen aki tetszik azt hívjuk, aki semleges nem szólunk, mintha levegő lenne számunkra. Viszont negatív érzelemből fakad és ezt úgy kell kezelni, hogy meg kell találni ennek forrását, ha fontos nekünk. Ha nem, akkor nem szabad hagyni elfajulni a dolgokat, és okos enged szamár szenved módjára otthagyni, nem foglalkozni vele.

"ronda vagy" (kulturált verzió - előfordulásai,szinonimái - lásd internet, közösségi oldalak stb.) - relatív, és sokszor csak azért mondják, hogy bántsanak, ez már divat lett, általában önbizalom hiányos emberek előszeretettel mondogatják másnak, mert ettől jobban érzik magukat. 
Sorolhatnám napestig. Tessék ezek tükrében szemlélni az embereket és a mondatok mögé nézni.

2. Csak olyat olvasok, ami nekem jó!

Ne keress felkavaró dolgokat. Ez csak elültet a fejedben egy gondolatot, ami a saját lelked rombolásához vezet. Elkezdesz majd felesleges dolgokon stresszelni. A folytonos negatív behatásod a lelkednek olyanok, mintha egy almát dobálnál a falhoz, minél többször vágod oda, annál kevésbé lesz ép.

3. Szeretem önmagam, elfogadom magam úgy ahogyan vagyok!

Elcsépelt mondat, de enélkül semmik sem vagyunk. Hogyan építkezzünk másokra, ha magunkra nem tudunk?

Viszont - Ne higgy olyan embereknek, akik még csak nem is ismernek és állandóan csak kritizálnak! Nem tesz jót neked, és nagy valószínűséggel nincs is úgy. A kritika lehet építő jellegű, de aki annak szánja az értelmes formában fogja veled közölni és inkább megbeszélitek, nem pedig sérteget. Ilyenkor nagyon fontosak a barátok. Mielőtt felvennéd és magadba zuhannál kérdezd meg azt az embert, aki a legközelebb áll hozzád, tényleg úgy van-e. De az sem biztos. Sosem tudhatjuk kik vesznek körül minket éppen akkor és jó embert kérdeztünk-e meg vagy valóban őszinte volt-e, de arra nagyon jó, hogy más véleményt is kapj. Utána már látni fogod, hogy aki a legjobban tudja milyen vagy, az te magad vagy. Érezni fogod majd, amikor mondják, mik azok a részek, amiknél elkezdesz kételkedni, jellemzően tényleg ilyen vagyok? Hoppá ugye? Így érdemes ezekre a kritikákra odafigyelni. Fontos viszont azt megjegyezni, nem mindenki rossz szándékú, sőt az emberek nagy része jó, csak olyan körülmények között van, ahol a másik formáját hozza előtérbe.

4. Feleslegesen nem kezdek el veszekedni.

Sokan arra mennek mint már mondtam heccelik a másikat. Addig, amíg a másik ki nem jön a béketűrésből. Nem szabad hagyni. Ha már mindenképpen veszekedni akar és neked akar esni. Ott hagyod. Ennyi. Nem kell végighallgatnod, azt ami neked nem tetszik, vagy nem jó. Ha bele is bocsátkozol, akkor diplomatikusan, és nem hagyni, hogy felhúzzanak. A partnernek annál rosszabb, mert a végén még ő lesz ideges. Ez nagyon kétélű fegyver.

5. Nem zuhanok magamba!

Mivel ezt a rendszert is emberek hozták létre, így tele van emberi hibákkal is.Jellemzően az érzelmekből fakadó indulatokkal. Ez a közeg sokaknak otthona, akik  a személytelenséget felhasználva itt teremtik meg maguknak azt a személyiséget, amilyenek lenni szeretnének, vagy amilyen részüket elfojtják. Az interneten beszélgetők nagy része egyáltalán nem ismeri a másikat, vagy nem is találkoztak. Ez egy érzéki csalódás. Azt hiszed beszéltetek, ismerkedtek, majd sokáig beszélgettek, ismered, barátod. Az lesz igazán a barátod, akivel találkozol. Ezeknek a kapcsolatoknak mindig célja van. A valódi cél a valóságos, kézzel fogható kapcsolatokban fog kiderülni mi is az.
Ha ilyen emberek mondanak nekem véleményt nem veszem fel. A sértegetőket kerülöm, és nem foglalkozom velük.

6. A közösségi oldal nem a valódi életem!

Attól, hogy bejelölgetjük az embereket, mint ismerős, nem ismerjük őket. Láttuk, beszéltünk és a 100+ feletti ismerős esetén pl. a facebook-on kb egy ember tényleges ismerőse, jó ha megvan 50. Még talán sokat is mondtam. Itt jön elő az embereknek az a megnyilvánulása, miszerint mindenki tartozni akar valakihez, valakikhez. Könnyen felvehető itt másik személyiség. Van aki ismerősöd, like-ol, aztán ha találkoztok még csak nem is köszön? 
Lehet barátokat keresni ott is, meg a neten bárhol. Csak találkozzatok is. Kell! Anélkül sosem tudod meg ki ő valójában. Az internet becsapós. Ad egy kicsit, de sokat nem.

7. Nem leszek meggondolatlan!


Nem szégyen gondolkozni, mielőtt megszólalunk! Sőt, ez a legnagyobb erény. Mindenkinek nem mondhatsz jót, de ha a saját belátásod szerint mondtad a legjobbat, akkor már te nyugodtan alszol. Fontos a szavaink súlyával tisztában lennünk, pláne ha le is írjuk őket. Egy seb begyógyul, de egy rossz megjegyzés egy életre sebet ejthet a másikban. Vigyázzunk egymásra! Ha más rád nem vigyáz, te vigyázz másra!


Ahhoz, hogy úgy tudj internetezni, ahogyan elvárnád, először magadban kell ezeket helyretenned. Utána elvárhatod mástól. Vagy ha eddig a helyén volt, akkor segíts másoknak. Élhetőbb világot csak úgy teremthetünk, ha mi magunk már valahol megteremtettük. Kis dolgokból lesznek igazán nagyok. Mindent el kell kezdeni valahol. 


Ne felejtsd el, már ketten vagyunk!

Itt és Most!

 

 

Ha úgy gondolod, készen állsz a változásra, akkor regisztrálj az Itt és Most blog társoldalára, az Itt és Most - Találj Rám (ingyenes, igényes  és korlátozásoktól mentes) társkeresőjére, amely minden olyan 18 feletti, 30 feletti, 50 feletti magányos ember számára készült, akik valamilyen társra vágynak, mindezt ingyen. Az oldal regisztráció után is ingyenes. Vedd fel a kapcsolatot, azokkal akik szimpatikusak számodra, és találj baráti, komoly, vagy laza kapcsolatra, mindezt úgy, hogy adataidat a külső keresők nem láthatják. Mert ez magánügy!

Regisztrálj:
https://ittesmost.com/users/create
Lépj velünk kapcsolatba:
ittesmost.com@gmail.com
www.ittesmost.com

Az ország egész területéről, és külföldről is elérhető. Használd bátran, és lelj igaz barátokra, komoly kapcsolatra, hű társra, vagy laza, alkalmi kapcsolatokra. Ahol kötelező megadni milyen kapcsolatra vágysz, és kötelező fényképet feltölteni. Itt és Most Te vagy a fontos!