Önbizalom visszanyerése három lépésben!

Ahhoz, hogy megértsd, miért fontos, miért kell visszaszerezni: 
Önbizalomhiány= Magunkba vetett Bizalom Elvesztése. 
 Önbizalomhiány - a félelem egy fajtája. 
Nem másoktól, saját magunktól és a gondolatainktól.

 Amivel foglalkozunk három pontban ( a részeket külön is elolvashatod, de nem ajánlom, mert nem fogod érteni a folyamatot ).

 

  1. Hogyan fogadjam el önmagam?
  2. Hogyan szerezzem vissza az önbizalmamat?
  3. Hogyan csináljam, hogy ezt mások is lássák rajtam? (pl. Egy találkozón, randevún stb.)

 

1. Hogyan fogadjam el önmagam?

Egyet tarts mindig szem előtt. 
A gondolataid miatt vagy önbizalomhiányos, 
és ezt a börtönt, amit magánynak hívsz, 
a gondolataid hozzák létre. 

De a gondolataiddal szabaddá is válhatsz, ha akarod! 

Ez a legfontosabb és a legnehezebb is egész életünk során. Ha ez nincs meg, akkor visszaszorítjuk társas kapcsolatainkat, nem nyitunk új fejezeteket az életünkben, és nem fognak adni a véleményünkre.

Ha megfigyelted, minden egyes gondolatunk, ami az önbizalomhiánnyal kapcsolatos mind-mind külsőnkkel kapcsolatos, pedig fordítva kellene lennie.

 De mostanában én nem találkoztam olyan emberrel, aki attól félt volna, hogy butának nézik, attól inkább, hogy nem áll jól a hajam, milyen a ruhám stb. Normális esetben fordítva lennénk ezzel... De ezt mi magunk is felismerjük, mert nagyon jól tudjuk, hogy pl.  Egy „okos” telefonnal a zsebünkben 20 év múlva sem leszünk többek, mint most, ha viszont arra ügyelnénk, hogy gondolkozzunk mielőtt megszólalunk, vagy szeressünk, figyeljünk egymásra és tanuljunk az 20 év múlva egy kiteljesedett gazdag lelkivilágot eredményezne, ahol nincs magány. Lehet, hogy 20 év nagy idő, de minden pillanat elteltével közelebb kerülsz hozzá, és ez azt jelenti annyi időt vesztegettél el olyan dolgokra, amit majd akkor fogsz bánni, és elkerülted a lehetőséget ahhoz, hogy másképp élj. Ha meg nem akarnánk változtatni, te se dolgoznál 8-12 órát. Ez a 8-12 óra a remény a változásra, ha feladtuk volna senkise menne be dolgozni.

Hát ez a társadalmi berendezkedésünkből fakadó belénknevelődött gondolkodás eredménye.

Miért? Hát mert ezzel tömik tele a fejünket mindenhol, de tényleg mindenhol. Az, hogy emellett közben belül, a lelkünk szenved, az nem véletlen... Mert nem erre születtünk, hogy azt a testet tartsuk mindig szemelőtt és annak változásait, ahelyett, hogy harmoniát próbálnánk meg teremteni a testünk és a lelkünk között. Ha úgy érzed erre nem vagy képes és nem tudod elengedni magad, és kizárni a folytonos külsőségeket, akkor még nem vagy készen egy másik szemléletmódra.

Mégis milyenre? Hogy más szemmel is megtanuljunk nézni és meglátni a dolgokat. Ha a fent leírt dolgokat nem tudod elfogadni és meglátni, akkor olvass mást, de ne ezt a szöveget!

 

 Más szemmel való látásmódról itt olvashatsz bővebben (nem csak a párkeresésre hasznos): Szemléletmód más szemmel 

Felkészítés

Próbáld ki milyen amikor egy órán át legalább, nem sajnáltatod magad. Most durva voltam igaz? Az élet se lesz hozzád kedvesebb, amíg így állsz a dolgokhoz. A sajnáltatás a kétségbeesést, a félelmet, és az elakadást jelenti.

A félelem mindig azt jelenti, hogy nem bízol eléggé önmagadban, vagy valamiről nem tudsz.
A tudás hatalom önmagad felett, amit saját magad taníthatsz önmagadnak. Furán hangott? Szerinted mivel telik el az egész életed? Amikor tapasztalsz valamit egy nap, és lefekszel aludni, az elméd egész éjjel tanul a hibáidból, elraktározza a gondolataidat a megfelelő helyre, párhuzamot von, emlékké válik (álom), és újabb gondolatokhoz vezet másnap.

Az önbizalmad helyreállítása

Csak akkor kezd el, ha kialudtad magad és kipihent vagy. Ha fáradt vagy nem tudsz koncentrálni és zavart vagy. Ingerlékenyebb vagy -  kialvatlanul sokkal kritikusabb, borulátóbb!

Ahhoz, hogy elkezdjük keress egy olyan helyet ahol kényelmesen érzed magad. Ahol nem zavarnak. Fókuszálj csupán önmagadra. Tisztítsd ki az elmédet, és azonnal felejtsd el az összes negatív gondolatodat, ne koncentrálj más emberekre, csak saját magadra. Lélegezz mélyen és próbálj meg ezzel ellazulni. Figyelj a légzésedre, és sóhajts mélyeket. Addig csináld, ameddig úgy érzed feszült vagy, érezd jól magad azon a helyen ahol vagy – hiszen ezt választottad a legkényelmesebb és legnyugodtabb helynek.

 

Most pedig tedd félre az érzelmekkel megtelt énedet. Csak tiszta fejjel lehet gondolkozni, ezért kellett a gyakorlat.

Az önbizalomhiány oka saját magunk folytonos kritizálása, ami gyakran átmegy sajnáltatásba!

Magunkkal szembeni kritikusság egy bizonyos fokig egészséges, amíg nem tántorít el céljainktól, hanem előre visz. Ilyen az, amikor a munkánkat tökéletesnek szeretnénk látni. Önmagunkat is tökéletesnek akarjuk látni és ezért elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Ez akkor jó, ha teljesíthető. Akkor teszel jót önmagadnak, ha teljesíthető elvárásokkal állsz önmagadhoz. Befolyásold pozitívan.

A döntéseidbe nem akarok beleszólni, hogy te külsőleg hogyan érzed jól magad, meg hogyan nem, te érzed. De azért a véleményemet megosztom veled, amit a külső valójában jelent.

Amikor a testünket tesszük mérlegre, akkor azt többnyire nem saját magunk miatt tesszük, hanem mások és a társadalmi „normák” miatt. Külsőnket váltogatjuk divat szerint, csoportok szerint, közösségi oldalak feltűnési viszketegsége szerint. Úr Isten, soroljam még? Hát már nem is vagyunk önmagunk. Kik vagyunk? Melyik? Kifejezed önmagad? Hát de nem is a saját kezed munkája alkotta dolgokkal, hanem amit elétek raktak, hogy ez a jó, ez a szép, ez az elvárt, így mindenki szeretni fog... És jól érzed magad tőlük? Akkor nem ezzel lenne tele az újság, az internet stb. Akik fontosnak a külsőt tekintik boldogtalanok. Félnek, hogy elmúlik ez az állapot. Önbizalmat akarnak meríteni a kommentelésekből, a like-okból, az előfizetőkből, a nézőkből, olvasókból stb. Mi ez? Önbizalomhiány. Maga a zsákutca. Ezeknek az embereknek mindent el lehet adni, ami fokozza a pillanatnyi boldogságérzetüket. Csak kérdezd meg magadtól, jó ez így? Erre születtem?

 

Nem.

 

Ha ez így lenne nem álmodoznánk annyit, gyerekként nem akartuk volna egyenként megváltani a világot, bármivel, mégha az másnak értelmetlen cél is lett volna. Nekünk sokat jelentett, egyenként megvannak a vágyaink, értékeink, gondolataink. Ettől vagyunk értékesek. Igen, Te is! Én is! A szomszédod is mindenki!

Az egészséges önkritika rombolása a társadalmi „elvárás” alapján és mások véleménye alapján torzul el önpusztításba, önbizalomhiányba. Tanuld meg magad dicsérni, és másokat is.Ne olvass folyton olyan dolgokat, amik nem járulnak hozzá a fejlődésedhez. 
Adj és kapni fogsz, jó szavakat, optimizmust és kapni fogsz. Az emberek kerülik azokat, akik sajnáltatják magukat, mert nem akarnak ilyeneket hallgatni. Ezért magányosak az önbizalomhiányos emberek. Azokat kezdik el vonzani, akik szintúgy panaszkodnak. Ha ki akarsz ebből lépni. Fejezd be másoknak való panaszkodásodat és főleg magadnak ne hazudj ezzel. Könnyű azt mondanod magadnak én ilyen vagyok meg olyan. De a súlyát érzed? Ha nem is vagy olyan azzá válasz. Ez egyfajta mantra. Addig mondogatod, ameddig összehozod magadnak. Érzed, hogy rossz, hiszen hiányzik valami belőled, akkor ne ezzel pótold.

A külsőségek sztereotípiája

Nézzük meg együtt azokat a külsőddel kapcsolatos tényezőket, amik miatt az önbizalmad közel a nullára csökkent. Fontos ne azt vedd latba most ki mondta rád, vagy ki gondolta, hogy olyan vagy, mert az érzelmeid fognak befolyásolni – hogy te milyennek látod őt és akkor megint nem saját magadat fogod elemezni!

A logikus, racionális éned van most velem, igaz? Emberek vagyunk, igaz? Akkor ez azt jelenti, ha ma tetszik valami, akkor holnap lehet már nem is fog.

 Alkat. Ez egy szubjektív és teljes mértékben kifogásolható pont korszakról-korszakra. Egyik éven ez a csinos, másik éven az. A párválasztást nem befolyásolja, csak a nemi vágyainkat. A nemi vágyaink időszakosak. Akkor tartósak, ha az illető lelke és személyisége fogott meg minket. Az alkat jelentősége alkalmi kapcsolatokra vonatkozik. Kövér, sovány, szép arc, deformált arc, nagy orr, pisze orr... Mindenkinek van szépséghibája, amit a szemünk érzékel, mert mindenki az alapján nézi, ahogyan gondolkozik. Ha valaki kötözködni akar, akkor ezt felszínes módon megteszi és beleköt a szépséghibáiba. De a szépség egy nagyon relatív dolog. Egyet értesz? Neked mindenki tetszik? Na látod, hogy nem... Erre lehet alapozni? Nem. A biztos dolgokra lehet.

Az alkat változik, az arc megöregszik, a kezek, ha dolgosak megrepedeznek, a szemünk elfárad, testünk átalakul.

Ahhoz, hogy ebből a bolondságból kiszakadj meg kell tenned az első lépést. Nézz végig önmagadon és meg kell értened - ember vagy. Te is és én is! Ugyanúgy nézel ki mind az összes többi.

Két különbséggel. Nemi megkülönböztető jegyek és karakterisztikussá tévő elemek, amikre légy büszke.

A karakterisztikus elemek azt jelentik, amik egyéniséget adnak Neked. Különös anyajegy, orr alakja, száj alakja, kezed formája, mérete, alakod, kerek idomok, vagy sovány alkat. Ettől vagy Te! Ettől vagy más, és különleges. Ezért ismernek fel, erről ismernek fel.  Ennek a továbbiakban ennyi a jelentősége. Ezt fel kell ismerned magadban. A többi terén ez már ízlés dolga és társadalombírálat.

 

Önmagunk elfogadásának két alappillére van. Testi és lelki. Egyik sincs a másik nélkül.

Ha a testeddel nem tudsz kibékülni, akkor a lelkedtől se várj mást. A gondolataidat te magad szabályozod, amik viszont mind a kettőt formálják.

A magabiztos emberek nem a külsejükkel hódítanak, hanem az elégedettségükkel. A személyiségükkel, amikkel vagy megálodda őket az ég, vagy fejlesztették. Akik fejlesztették átléptek a sajnálat határán. Túltették magukat rajta, elengedték a félelmeiket. Ezt kell tenned neked is. Másra fókuszálni. Nem más emberekre elsődlegesen. Saját magadra, úgy hogy te jól érezd magad.

Engedd el a félelmeidet

Ha vissza akarsz fogni egy embert, elég ha feltámasztod benne a félelmet. Erős érzés, de egy illúzió. A nemtudástól félünk. Mi lesz akkor, ha...stb. Ennek ellenszere a tudás! NE félj kérdezni. A kérdések és a vita segít rávilággítani dolgokra, amitől megérted mi miért van, történt. Kérdezd meg magadtól mitől félsz és válaszold is meg magadnak, nem másnak, maganak miért félsz attól a dologtól, eseménytől. Ha az ok megvan, meg kell szüntetni a forrását. El kell engedned.

Szakíts időt magadra, de ne a magányra.

Légy néha egyedül. Azal önmagaddal. Durva, de együtt kell maradnunk a saját gondolatainkkal. Gyötrő utazás.  Minden gondolatodon menj végig és értékeld. Ne kritizáld, hanem minden egyes vélt hibát úgy értelmezz, hogy ne kapcsolj hozzá személyt. Csak magát a szót, a kifejezést, magát annak a szónak a jelentéstartalmát. Menj rajtuk végig egyesével és magyarázd meg magadnak miért NINCS Úgy és miért NEM igaz rád! Hibáidat ne jó és rosszként kategorizáld, hanem élményként, emlékként tekintsd rá. Mint egy leckére, és keresd benne a változást, hogyan lehetne ezt a jövőben másképpen csinálni, hogy ne ártsak vele magamnak – ne emésszem magam – és hogy ne ártsak vele másoknak. Igen másoknak. Ne okozz fájdalmat, ha neked fájdalmat okoztak.

Vitatkozz önmagaddal, a saját gondolataiddal. Érvelj, magad mellett!

Az egészséges önbizalom - most itt nem az ego-ról beszélek, mert az okozza a problémákat, hanem arról, ami -  létrehozza az egyensúlyt segít téged egész életed során. Kitart melletted és eljuttat az elégedettséghez.

 

 

 

2. Hogyan szerezzem vissza az önbizalmamat?

 

Önmagad megismerése által. Tisztában kell lennünk az értékeinkkel. Nem elsődlegesen azokra kell koncentrálnunk, amik hiányoznak belőlünk. Ezért vagyunk társas lények és ezért verődünk csoportokba, kötünk barátságokat. Hogy a gondolkodásban, viselkedésben hasonló, ám más értékekkel bíró embereket megkeressük. Másokban könnyebb mindig megtalálni a jót, mint saját magunkban.

Megcsináljuk?

Szedd össze a rád leginkább jellemző POZITÍV tulajdonságokat. Napról – napra egyre többet. Elsőnek megteszi 10 db. Aztán tessék ezt naponta bővíteni. Nem olyan nincs, hogy benned nincs. A közösség, emberiség tagja vagy. Ne feledd mindenki egyenértékű ember, csak a tapasztalataink és a tudásunk különbsége végett tűnünk ki. Mindenki egyedi. Te is.

Ha ezek megvannak. Mélyedj el minden egyes szóban. Párosíts mellé érzéseket.

Azért társíts mellé érzéseket, mert ezek vezérelnek minket. Ha valami történik az életünkben mindig érzéseket váltanak ki belőlünk. Ezek az érzések újra előjönnek, ha a társított személyjel, tárgyal, vagy szituációval érintekzésbe kerülünk. Na ezeket fogjuk most kicserélni. Amikor magadra gondolsz, ezeket fogod társítani önmagadhoz. Ha akarod a változást, megcsinálod. Azt a sok butaságot amit elültettél magadban ki kell cserélni. Mint amikor eltörik valami, ahelyett kell egy új. Most behelyettesítjük az újat. Ne várj senkire, magadnak kell csinálnod. Kényelmes lenne, ha én mindent megmondanék, de ezt neked kell megtenned.

 

Tűzz ki célokat

Nem ne olyat, hogy holnaptól én leszek a világmindenség ura, meg ilyeneket. Önmagad fejlődése érdekében elérhető dolgokat. Mondok pár példát, ami biztosítja a folyamatos fejlődést, hogy felfedezdhesd önmagad és ne zuhanj vissza.

Mától kezdve:

  • Nem sajnáltatom magam.
  • Ha fájdalmat akarnak okozni, előbb magamba nézek és megkérdezem önmagamtól, ha én ezt felveszem, az nekem jó?
  • A pohár félig teli lesz és nem félig üres. ( A félig teli optimista, mert lát a pohárban valamit, nemcsak azt, hogy még kell hozzá – nem telhetetlen, örül, ha már van valamije)
  • Nem szívom le mások energiáját, hanem adok nekik.
  • Hálás vagyok, mert ma is felébredtem és élek.
  • Hálás vagyok, hogy nem vagyok egyedül. Nem senki sincs. Menj ki az utcára, nézd meg hányan vagyunk.
  • Nem pletykálok – azaz nem ártok másoknak!

Szerintem már érted mire gondolok. Apró dolgok igaz? Akármennyire is nevetségesen hangzanak, és hiába ingyen van, hiszen ezt a lelkünk mélyén mind tudjuk, de mivel hozzá vagyunk szokva, hogy „mindennek ára van” így nem tudjuk elfogadni és értékelni azt, ami ingyen van és amit ingyen adhatunk magunknak. Fantasztikus, hogy ideig jutottunk, de azért kel fel minden reggel a nap, hogy új esélyeket kapjunk az élettől a változásra.

Következő lépés

Mutasd meg másoknak önmagad!

Emlékszel a célokra? Arra, hogy milyen dolgokon kezdtél el gondolkozni? Ezeket vidd be a hétköznapjaidba. Próbáld ki milyen, amikor ahelyett, hogy valakit megszólnál, vagy bántanál, vagy irigykednél rá, elismered. Ezzel önmagad is elismered azzal, hogy tudsz értékelni, jót meglátni, dicsérni. Aztán nézd meg melyik esik jobban.  Na meg mekkorát fognak nézni, ha ezt majd a részeddé válva nap mint nap megteszed. Érdekes lesz, na ha valaki megjegyzi ez nem te vagy ( mert már nem sajnálkozol, ki mered mondani a véleményedet, akkor már határozottá válasz más szemébe, különcnek. Különcnek, igen, mert ehhez az emberek nincsenek hozzászokva).

 

 

3. Hogyan csináljam, hogy ezt mások is lássák rajtam?

 

 

Ha eddig csak magányoddal voltál elfoglalva, szólíts meg bárkit, nézz a szemébe, és mosolyogj. Nem sajnáltatjuk tovább magunkat, nem félünk, nem bizalmatlankodunk, mert az csak széthúzáshoz, bunkósághoz vezet. Figyeld meg, ha felemelt fejjel, kihúzott háttal, nyílt tekintettel rámosolyogsz valakire az utcán, még ha meg sem szólítod, visszamosolyog, vagy meglepődik. A nyitottabbak visszamosolyognak, vagy beszélgetnek.

Ha leülsz ne húzd össze magad, hanem sugározz nyitottságot, kezedet ne tedd keresztbe, és a lábadat sem, ezek mind elszigetelődést mutatnak, és zárkózottá válasz. Ha a testtartásoddal és ülésmódoddal, nyitott tenyeredet mutatod a világnak érezni fogják rajtad az emberek, hogy pozitív, nyugodt, határozott személy vagy. Ne feszengj benne, hanem szokj hozzá, hogy megnyitod magad a külvilágnak. A kereszbefonódással félted a lelkedet, a szívedet és mindenedet. Ha ezt  elhagyod még olyan emberek fognak leszólítani, akikről nem is gondoltad volna.

Mások téged úgy ismerhetnek meg, ha beszélgettek és találkoztok.

Az emberek az alapján döntik el kivel beszélgetnek, kihez mennek oda, hogy milyen a kisugárzása és a külleme. Amihez nem elég ápoltnak és jólöltözöttnek lenned. Nyitottnak kell lenned és testtartásoddal is meg kell mutatnod, mimikáddal együtt kell kifejezned, hogy te akarsz velük beszélgetni.

Ez minden társas kapcsolat alapja. Az önbizalomhiányt úgy kezeli mint egy fertőzést. Távol maradnak tőle az emberek – bár a merészek, ha olyan a helyzet azért nyitnak feléjük, de ha túl sok az akadály feladják, mert belátják, csak saját maga segíthet a maga baján.  

 

 

Ha önmagunkat megtanuljuk értékelni, megtanuljuk elfogadni. A külvilág felé ezt sugározni, utána ezt vissza is kapod. A befektetett energia a mások megnyilvánulásán fog majd igazán megmutatkozni, amikor megdicsérnek, vagy erősnek titulálnak. Hiszen nem akkor vagy erős ha a földön fekve segítséget kérsz, hanem felállsz és te adsz másnak segítséget.

 

Folytassuk kiegyensúlyozottan tovább az életünket

Itt és Most!

 

Ha úgy gondolod, készen állsz a változásra, akkor regisztrálj az Itt és Most blog társoldalára, az Itt és Most - Találj Rám (ingyenes, igényes  és korlátozásoktól mentes) társkeresőjére, amely minden olyan 18 feletti, 30 feletti, 50 feletti magányos ember számára készült, akik valamilyen társra vágynak, mindezt ingyen. Az oldal regisztráció után is ingyenes. Vedd fel a kapcsolatot, azokkal akik szimpatikusak számodra, és találj baráti, komoly, vagy laza kapcsolatra, mindezt úgy, hogy adataidat a külső keresők nem láthatják. Mert ez magánügy!

Regisztrálj:
https://ittesmost.com/users/create
Lépj velünk kapcsolatba:
ittesmost.com@gmail.com
www.ittesmost.com

Az ország egész területéről, és külföldről is elérhető. Használd bátran, és lelj igaz barátokra, komoly kapcsolatra, hű társra, vagy laza, alkalmi kapcsolatokra. Ahol kötelező megadni milyen kapcsolatra vágysz, és kötelező fényképet feltölteni. Itt és Most Te vagy a fontos!