Mitől válik tartóssá egy kapcsolat?

A kezdeti "fellángolás" - hogyan lesz tartós kapcsolat?

 

Amikor a vonzódás a legerősebb...


 

Kicsit olyan elképzelni egy tartós kapcsolatot manapság, mintha félnénk az ismeretlentől. Idáig fajult ez a világ. Pedig a társadat teljesen, csak később ismered meg, és később tudod értékelni. A láng csak a kezdet, maga a szikra, de a tűzért érdemes, igazán tenni. Higgyétek el, megéri!

Ami a legviccesebb számomra, amikor azt látom, hogy a két - három hetes/hónapos kapcsolatokat úgy élik, meg mintha legalább 30 éves házasságban éltek volna, úgy civódnak, úgy "szenvednek tőle, benne". Értékeljük ez a mások számára mindenen átment kezdeti időszakot:
Mindenki emlékszik arra, a pillanatra, amikor a flörtből csók, a csókból forró ölelés és együttlét, majd sok nevetés, bújás, nehéz elválás lesz. Amikor először ébredtek együtt, először fekszetek le együtt.  Ezek a kapcsolatot megalapozó első hetek, hónapok. Ilyenkor mindenki az egekben jár, mosolyog, folyton hiányzik neki a másik és szíve a torkában dobog.
Azt hiszed ez mind elmúlik?
 
Nem. Átalakul. Mert ennél elkezdesz többet érezni, többet látni, kialakíthattok egy olyan mély, és erős köteléket, amelyet igazán elérnie, kevés embernek sikerül. Sokakat vagyon, gyerek, ház tart össze, nem pedig a lélek. Ez a fellángolás időszaka, a vonzalom, az új, az ismerkedés időszaka. A pillanatok, amiket soha, senki sem felejt el, ha átéli. Mindegy hány partnerünk van, akikkel hosszabb távon együtt vagyunk, azokkal újra átéljük és minden egyes romantikus percet naplózunk a fejünkben, és szívesen gondolunk rájuk vissza.
Sajnos, azt látom, hogy az emberek - nem tagadom, ezek boldog és nagyon kellemes emlékek -, de olyannyira túlértékelik, hogyha már ebből kevesebbet kezdenek el érezni, azon nyomban odáig igyekszik sodorni kapcsolatukat, hogy elválás legyen a vége.
Mit tanulunk ezekből az időszakokból?
- hogyan hívjuk fel a másik figyelmét magunkra
- megtanulunk egymással játszani
- érezzük, hogyan kell megcsókolni a másikat, tudjuk mikor borzong bele, mikor bújik jobban stb.
Ezeket azért ne felejtsük el, mert erre építhetünk tovább. Ilyenkor figyelünk a legjobban a másikra, szinte eggyé válunk vele. 
 
Miért állítottuk be úgy, hogy ha ez már nem ugyanolyan, akkor a kapcsolat felejtős?
Mert mindig kergetünk egy álmot, megszokjuk a jót, és rabjává válunk. Szeretjük újra, és újra átélni ugyan azt a boldogságot, amikor miénk a világ. De ez ez után is így marad. 
 
 
Tudjátok mi benne a fantasztikus? 
Hogy valami mély és erős kötelékké válik, egy olyan kapcsolattá, amelyben ezeket elő lehet venni, sőt kell is. De ezt az ember ösztönösen megérzi, csak fontos figyelnünk az alábbiakra:
- amikor már több hónapja tart a kapcsolatunk, akkor törekedjünk a mélyebb, belsőségesebb beszélgetésekre (ne akarjatok rögtön házasodni! Nem erre gondoltam!) - amikről beszélgetve kellemes pillanatokat élhettek meg, szívesen gondoltok majd rá vissza
- ne függjetek a másikon, ne akaszkodjatok rá, ez a kapcsolatok nagy fokú rombolója, amikor foglalkozz velem, csak velem
- értékeld a másik tevékenységeit, sikereit, légy támasza, legyetek együtt
 
 
Innentől már kettőtöknek közös magánélete van! Nem beszéljük ki a másikat, és nem hagyjuk, hogy beleszóljanak a közös életünkbe, döntéseinkbe stb. !
A baráti körre kell figyelni. Egy ideig tart minden baráti körben ez a hozzáállás, de sajnos létezik. Elkezdenek nyavalyogni, nyaljátok-faljátok egymást, túl sokat vagytok együtt, legyetek külön... Ezt mindegyik fél érzi, hogy éppen mikor van itt az együttlét ideje és mikor kell saját magukkal külön foglalkozniuk. Ezen nem kell agyalni, ez ösztönös. Ha harmonikus, vagy arra törekszik egy pár, tudni fogja, vagy ki fogja deríteni mi kell számukra. Soha ne hagyjátok, hogy más beleszóljon a kapcsolatotokba, még tanáccsal sem! Ahogyan a felek össze tudnak jönni, meg is tudják oldani, ha kell szétválnak. Eldöntitek.
 
 
Még a legjobb szívvel ellátott kívülről jövő "jó tanácsok" is többet tudnak ártani, mint a felek egymásnak.
 
 
Tehát az örök kérdés, hogyan tápláljuk tovább a tűzet?
A tűz mindig ott van, csak máshol jártok gondolatban. Azért választunk valakit magunk mellé, mert szeretjük, vonzódunk hozzá stb. Ezeket a döntéseket hála az égnek nem a tudatos énünk hozza meg, hanem a tudatalattink. Amely mindennél megbízhatóbb.
 
 A tudat tévútra visz, máshogy lát. Ahol már nagyon a tudat dominál, az a kapcsolat 
vakvágányra megy azon fél részéről, aki ezt helyezte előtérbe.
 
Viszont, hogy ne feltétlen jussunk idáig:
 

A tartós kapcsolathoz vezető út alappillérei néhány pontban! 

 
1. Felejtsétek el az ex-hez való hasonlítgatást!
 
2. Soha ne hasonlítsd választottadat senkihez. Azért választottad, mert különleges, azaz egy, aki neked különleges.  A drágakövet nem hasonlítjuk máshoz.
 
3. Emlékszel az első néhány kellemes randira? Na akkor azt fel lehet eleveníteni, vicces dolgokat emlegetni, egyszer-egyszer újra végigsimítani ott és úgy ahogyan beleremegett, nem minden egyes nap, de gyakran, hogy az érzés megmaradjon. Úgy csókolni, úgy nézni rá, vagy dicsérni, persze mértékkel.
 
4. Nem kiabálunk a másikkal (igazából senkivel nem kéne - ettől nem lesz érdekesebb, és igazabb, amit egymáshoz vágtok). Amikor veszekedtek erősebben fog majd élni bennetek mint bármi más. Ezek a szavak mélyebbre hatolnak, mint a szeretlek. Vigyázzunk velük. Örökre megnyomoríthatjuk vele egymás lelkét. Legyünk türelmesek, mindig beszélgessünk, soha ne teljen el úgy nap, hogy nem beszéltek, mert ez köt majd össze titeket jóban és rosszban. El fogtok így jutni oda, hogy a másiknak meg sem kell majd szólalnia és tudni fogod mi a baja.
 
5. Tudjatok egymásnak örülni, felejtsétek el a társadalmi beidegződéseket, elvárásokat, minden kapcsolat egyedi. Tanítsátok egymást, keressétek meg a különbségeket és idomuljatok. Mindent akkor és úgy csináljatok, vagy hozzatok döntést, hogy az nektek legyen jó. Ne másoknak.
 
6. Közösen tevékenykedjetek, alkossatok, főzzetek, teljesen mindegy mit. Még, ha utálsz is valamit és ha a másik szereti érdeklődj iránta. Próbáld megérteni mit szeret benne, vagy csak figyeld, hogyan örül majd annak, hogy megoszthatja veled azt, amit mással nem igaán tud. Figyeld az arcát, a tekintetét, lepd meg azzal, hogy figyelsz rá és kérdezz.
 
7. Minden napot úgy éljetek meg, hogy ez az első találkozás. Ne úgy kezeld az életet,hogy holnap is lesz nap. Vedd figyelembe, hogy olyan ajándékot kaptál, amire más egész életében vágyik, de nem érheti el. Becsüld meg azt, aki úgy dönt melletted van és kitart melletted, akármilyen hangulatod, problémád van. Tudj neki örülni, lásd meg benne minden nap, azt, akit már az első pillanatban is láttál, és megkedveltél.
 
8. Keressetek közös pontokat, és különbségeket. A hasonlóságoknak örüljetek, és ne versenyezzetek. A kapcsolat nem a hierarchiáról szól, hanem az egységről. Legyetek újra gyerekek és nevessetek együtt, vagy szekáljátok a másikat. 
 
9. Hagyjatok a másiknak levegőt! A szerelem nem arról szól, hogy állandóan a sarkában vagyunk, vagy úgy féltjük, mint a szemünk világát. Hagyd, hogy jól érezze magát veled a másik. A túlzott ragaszkodást mindenki megérzi, és amikor terhes lesz számára igyekszik magáról leakasztani. Ez a távolodások fő oka.
 
10. Legyen időtök egymásra! 
 
Mindenki társat keres, társra vágyik, de amikor megkapja, elveszti az értéket. 
Pedig az idő világít rá, hogy micsoda értéket kaptál az élettől, egy igazi ajándékot. 
Azt, aki kitart melletted bármi történjen, felvidít, megölel, és biztonságot ad, soha, semmiért el ne cseréld!
Ő szeret igazán!
A tartós kapcsolatokért - együtt- egymásért!
 
Itt és Most

 

 

Ha úgy gondolod, készen állsz a változásra, akkor regisztrálj az Itt és Most blog társoldalára, az Itt és Most - Találj Rám (ingyenes, igényes  és korlátozásoktól mentes) társkeresőjére, amely minden olyan 18 feletti, 30 feletti, 50 feletti magányos ember számára készült, akik valamilyen társra vágynak, mindezt ingyen. Az oldal regisztráció után is ingyenes. Vedd fel a kapcsolatot, azokkal akik szimpatikusak számodra, és találj baráti, komoly, vagy laza kapcsolatra, mindezt úgy, hogy adataidat a külső keresők nem láthatják. Mert ez magánügy!

Regisztrálj:
https://ittesmost.com/users/create
Lépj velünk kapcsolatba:
ittesmost.com@gmail.com
www.ittesmost.com

Az ország egész területéről, és külföldről is elérhető. Használd bátran, és lelj igaz barátokra, komoly kapcsolatra, hű társra, vagy laza, alkalmi kapcsolatokra. Ahol kötelező megadni milyen kapcsolatra vágysz, és kötelező fényképet feltölteni. Itt és Most Te vagy a fontos!