Hogyan kerüljük el a csalódást?

Nem akarok csalódni!

 

Hogyan kerüljük el a csalódást? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, hogy ne csalódjak?

 
Mielőtt erre a kérdésre kifejteném a véleményemet, előbb tisztáznod kell önmagadban, hogy számodra milyen tényezők fontosak, csak azután lehet a másikban keresni. Nem fogom a szádba adni a szavakat, hiszen ezt te érzed és tudod, maximum még nem gondoltad végig úgy a dolgot, mint párkapcsolatot. Ez alatt arra gondolok, hogy ha úgy érzed legyen figyelmes nem elég. Mire legyen figyelmes? Rád? A környezetére? Mindkettőre? Dátumokra? Események terén? Szervezésben? Ajándékok terén? (Szép ez a magyar nyelv, hány dologra vetíthető ki egy-egy szó!?)
 
 
Így gondolkozz, és amikor felveszed valakivel a kapcsolatot, mert a külső, vagy a leírás szimpatikus számodra, akkor mielőtt mások közül szemezgetnél előbb magadba nézz. Ha ezen túl vagy, akkormég mindig van egy fontos dolog.
Elkerülhetetlen, hogy felhívjam a figyelmedet azokra, akik merőben mind külső elvárások, belső elvárások terén merőben eltérhetnek tőled. Van rá olyan szó, hogy szélhámos, de mivel ennek mai jelentése már mindenképp egyenlő a csalóval én nem nevezném így. Hiszen állhat fenn olyan helyzet is, ahol csak valaki nem meri megmondani a másiknak mégsem jössz be nekem és a végeredmény egy kiadós adagnyi hazugság... de mekkora méreteket tud ölteni, nemde? 
 
 Ilyenkor kérdezik, hogyan ismerjem fel és kerüljem el?
 
Már a kérdés feltevése is rossz... Inkább hogyan szűrd elvárásaidat és hogyan ismerd ki a másikat úgy, hogy csökkentsük az átverés rizikófaktorát?
Na ez már helyén való!
 
Korunk népbetegsége a bizalmatlanság. 
Nem mondom, hogy nem jogosan, de ami már fennáll évek óta az már sok esetben paranoia is és ezzel sok olyan embert tehetünk ellenségünkké, akik ismerettségkötésünk alkalmával az ég világon nem ártottak volna. Ehhez meg hozzájárul egy csipetnyi bunkóság és kész is a bezárkózott ember. A jó magyar recept folyamán. De azt sose felejtsük el, hogy az a legbizalmatlanabb, aki saját magában sem bízik igazán, azaz korántsem magabiztos és azokat a hibákat, amik benne sorakoznak megkeresi másban, hogy utána ráfoghassa, na téged ezért nem kedvellek.
Kanyarodjunk vissza. 
Szóval a kérdésre a válasz abban rejlik, hogy mennyire ismered önmagad?
 

Miért mindig magunkhoz lyukadunk ki, amikor más a kérdés? 

Mert ugyanaz, hogy ismerhetnél meg mást, ha önmagadat sem ismered, és nem tudod mik azok a tulajdonságaid, ami tényleg Te vagy és mik a felvett dolgok. (Nem arra célzok, hogyan neveltek a szüleid. Ez összetett. Amikor beszélgetsz valakivel, akkor tudod meg igazán mire gondolok. Ha sokat olvasol, vagy netezel, esetleg tv-zel ezekből akaratlan elkezdesz idézni, vagy szófodulatokat, stílusokat átvenni, mert vagy tetszett, vagy megmaradt és a szituációra illik. Ez szép, csak ezzel már te azonosultál. Nem a te gondolataid, és sokszor mikor kimondod a fejedbe is beugrik, hopp ez ebből a filmből van, ezt ő mondta, hasonlóan én is kimondtam, vagy ez ideillik. - Viszont ha sok ilyen gondolatod van és rendszerint másét használod, akkor elnyomod a sajátodat. A tudás és az emlékezés szép és jó dolgok, de a saját gondolataid még jobbak, ha a tudást úgy használod, ahogyan egyé váltál vele és a te gondolataidra formáltad.
Ahhoz, hogy társra lelj (nem feltétlen házasság, komoly kapcsolat, hanem ki mire vágyik, lehet az egy szoros barátság) a legfontosabb az önismeret. 
 
Ha ismered önmagad (attól, hogy a fejedben "beszélgetsz magaddal" nem biztos, hogy ismered is)
mersz hallgatni a megérzéseidre, a jókra, ami belülről jön, és nem az agyad által diktáltra
(a talán, és a tétovázás ennek eredménye, amikor nem tudod eldönteni melyikre hallgass)
- amikor szembenézed önmagaddal, felébred az empátia érzése
képes vagy eldönteni mi a jó számodra
- ismered a "hibáidat" (igen, idézőjelben van, jól látod, mert nincsenek - ez egy olyan kifejezés, amit bélyegként használunk, azért, mert mások így látnak minket, maximum nem kellemes a másik szemében)
tudod kivel, hogyan kell beszélned, - mivel az önismeret egy olyan hegy, hogyha megmászod, és levezeted mit miért csinálsz, miért döntöttél úgy régen, és hogyan változtál, akkor szinte az összes embert megismered, és ezt a tudást növelheted úgy, ha adsz bizalmat rövidebb beszélgetések alkalmával idegeneknek és hallgatod őket
- magaddal szemben képes leszel az őszinteségre, így másokhoz is őszinte tudsz majd lenni
 
 
Akkor a téves kérdés, most ezek után érthető szerintem miért jobb úgy: 

Hogyan találhatnék hozzám közelálló személyt, hogy az megfeleljen számomra és ne verjen át?

1. Figyeld meg a közvetlen környezetedet. Ha egyedül élsz, akkor a munkahelyedet. Mire ugrasz, mikor kedveskednek neked, hogyan viszonyulnak hozzád az emberek. Azaz mikor milyen vagy Te? Hiszen a környezeted azt adja, amit te adsz számára.
Jó mondás, hogy lakva ismered meg a másikat. Veled milyen élni? Mire vagy kényes? Mi fontos? Mikor, mire van időd? Mit csinálsz akkor, ha van? Mikor, milyen helyzetekben érzed magad magányosan? (pl.: ha csak az ágyban, akkor erre te is tudod a választ mi kell neked)
Amikor ezek a válaszok megválaszolásra kerülnek magadban:
Kérdezd meg a kiszemeltet, persze igazítva arra milyen kapcsolatot keresel, azokról a dolgokról. Fontos milyen kapcsolatot keresel, hiszen ha laza kapcsolatra vágysz, nem valószínű, hogy házasodtok, tehát az a tény, hogy hol rejtegeted a zoknidat, vagy kényes vagy-e a wc ülőkére lényegtelenek...
2. Gondolkozzunk!
Amikor azt akarjuk kideríteni, ki az, aki átverhet minket ez célszerű. De ezt valamilyen szinten érezzük is. Van akivel nem biztos, hogy jól jönnénk ki, de vannak, olyanok, akik a felület adta lehetőséget kihasználva lépre csalnak embereket.
 
 
Nézzük csoportokra bontva:
Azok, akikhez kezdeményezésre van szükség, de az óvatosság nem árt - csalódás is lehet belőle, ha nem vagytok hasonló természetűek, lelkületűek:
 
A. Az időjárás, kellemes nap alapelv
Lehet erről beszélgetni, nem gond, ha előjön, de egy idő után, ha csak ez a téma, abból tartós kapcsolattartás nem lesz. Érdemes rávezetni a párbeszédet személyesebb dolgokra, visszakérdezni, figyelni arra mit mond a másik, és ha eztán sem fejlődik a kapcsolattartás, hát el kell felejteni.
 
 
B. Egy-két randi és nincs telefon, e-mail stb.
Ehhez egy kommentárom van: ha hónapokig úgy áll fenn, hogy csak találkoztok, de te egyáltalán nem éred el, és még nem is hív vissza, nem kíváncsi rád. Fel kell dolgozni a tényt, viszont egy jó tanács, - nem csupán online társkeresők számára!
Cseréljetek telefonszámot. (Zaklatás? Ha ilyen szerencsés egy illető, és rögtön erre gondolunk: SIM kártya vásárlás - zaklat? Dobd el! De ne mindig sms-ezgessetek. Beszéljetek, de jó tipp a skype is! Kisebb az esély rá, hogy esetleg kapcsolatból kicsapongó illetővel jöttetek össze, ha el tudod érni, ő is keres, hiszen ha érdekled, keresni fog! De fontos megemlítenem, ne bizalmatlankodjunk állandóan, de ha az a megérzésünk támad, hogy valamit titkol: Kérdezz rá! Lehet csak szégell valamit, de a tudni, mindig jobb, mint álmatlanul hánykolódni a tudatlanságtól! Sose tudhatod mi van. Ha sok a gondja értsd meg, de próbáld meg segíteni, pozitív gondolatokkal, és ajánlj fel barátságot. Ha nem az a típus vagy aki könnyen melléáll, hanem gondot okoz a próblémák sora, ne kínozd őt se és magadat se, tarts távolságot. A másiknak hitegetéssel sokkal nagyobb fájdalmat okozol!
 
 
C. Nem akar találkozni
Én ilyenkor két dologra tudok gondolni (de fennálhat több variáció is). Valamiről valótlant állított, vagy szégyell valamit. Párszor kérni kell. Ha magyarázkodásba, vagy halogatásba megy át sokszor, azért egyszer, kétszer elmegy, de többször, akkor felejtsük el!
Sose felejtsd el! Az internet információgyűjtésre hasznos közeg! Miért? Hát könnyebb írásban kérdezni, mint szemtől-szemben. Arra fel kell készülni, az spontán, az interntet gondolkodni hagy. Hát gondolkozz és tedd fel a másiknak a legjobban a kérdéseidet!
 
 
D. Folyton az anyagiakról beszél
Ha arról beszél folyton, akkor innentől tedd fel a kérdést! Pénztárcát, vagy ismerettséget szeretne? Az előbbiben jó tanácsként, ha nem bízol, ne közösködj, csak, ha komoly, megfelelő előrelátással, és azért a bizalom sem utolsó a kölcsönös! Az utóbbit meg nehogymár az anyagiakkal korlátozzuk be.
A társkeresőt pedig ne munkahelyajánlatok szerzésével, jelentkezésével tedd egyenlővé. Nem megyünk ismeretlennek külföldre dolgozni, nem fogadunk el pénzt, és nem adunk pénzt ismeretleneknek, nem adjuk ki a lakhelyünket stb. Találkozzatok nyilvános helyen.
 
 
E. Nem beszél magáról
Itt kb. az A. pontban leírtak köszönnek vissza. Eljárási mód ahhoz hasonlatosan, de nagyobb erőfeszítést igényel, viszont ha megtörjük a falat, sokszor nagyon kellemes ember társaságát élvezhetjük.
 
 
F. Legtöbbször a csalásokért mi is felelősek vagyunk, naivság és bizalmatlanság között éles a határ!
- ne adjuk ki az adatainkat
- ne költözzünk össze hetek múlva
- ne anyagiakban mérjük társunkat
- ne adjunk ismeretlennek kölcsönt
stb..... sorolhatnánk reggelig....
 
Ezek a szempontok amik fontosak, a bizalmatlanoknak. Nem tudom kiket ismersz, kikkel beszéltél eddig. Viszont sokan vagyunk a világban. Sok intelligens, értelmes, nyitott, bizalmat árasztó személy rohangál a világban. Hogyan találjuk meg őket? 
Nő létemre azt kell mondjam. Sokszor a férfiakat sajnálom, a nők elvárásaival szemben. Az a rengeteg fehér herceg, kastéllyal kép...ferdít, és ebbe a képbe belehajszolt férfiak válnak bizalmatlanná. Van az a női elképzelés, miszerint a férfi ilyennek és olyannak akar látni minket? Mi az hogy akar? A legtöbbnek tudjátok mi számít? Legyen normális, tudjon nevetni, optimizmus, támogasson, adjon otthont, nyugalmat, ölelje meg, főzzön (ha nagyon nem megy közös élvezet is lehet...egy játék), "bújjon vele össze".... mi is erre vágyunk. Akkor miért olyan nehéz? Mert többször megyünk az eszünk után, mint önmagunk után. Könnyebb a kézzelfoghatót tapasztalni, és elemezni, mint a láthatatlant érezni, éreztetni.
 
 
Találjuk meg önmagunkat a másikban!
 
Itt és Most

 

Ha úgy gondolod, készen állsz a változásra, akkor regisztrálj az Itt és Most blog társoldalára, az Itt és Most - Találj Rám (ingyenes, igényes  és korlátozásoktól mentes) társkeresőjére, amely minden olyan 18 feletti, 30 feletti, 50 feletti magányos ember számára készült, akik valamilyen társra vágynak, mindezt ingyen. Az oldal regisztráció után is ingyenes. Vedd fel a kapcsolatot, azokkal akik szimpatikusak számodra, és találj baráti, komoly, vagy laza kapcsolatra, mindezt úgy, hogy adataidat a külső keresők nem láthatják. Mert ez magánügy!

Regisztrálj:
https://ittesmost.com/users/create
Lépj velünk kapcsolatba:
ittesmost.com@gmail.com
www.ittesmost.com

Az ország egész területéről, és külföldről is elérhető. Használd bátran, és lelj igaz barátokra, komoly kapcsolatra, hű társra, vagy laza, alkalmi kapcsolatokra. Ahol kötelező megadni milyen kapcsolatra vágysz, és kötelező fényképet feltölteni. Itt és Most Te vagy a fontos!